Geplaatst op

De bouw is begonnen aan de A.Vogelstraat

Wisten jullie al dat wij een tweede vestiging krijgen in Elburg aan de A.Vogelstraat. Eindelijk konden we beginnen met de bouw nadat alle tekeningen goedgekeurd waren en voorafgaand gesprekken met de gemeente. Begin December zijn de jongens begonnen met het uitzetten van de Loods en de funderingselementen. Deze loods wordt gebouwd zonder heipalen. De fundering bestaat uit grote betonpoeren van 2,40×2,40m (18stuks) en 3,60×3,60m (2stuks).

Rond November zijn de jongens begonnen met het storten van het onderste gedeelte van de betonpoeren van 2,40×2,40m in een stortbak met ijzerwerk en een draadeind met een oog. Het draadeind met oog wordt mee gestort zodat de kraan deze betonnen platen op kan tillen en op de plek neer kan zetten. De betonpoeren van 3,60×3,60m werden rechtstreeks in een stortbak in de grond gestort. Het ijzerwerk in de stortbak, mee gestort met de beton, voorkomt scheurvorming in de beton.

In December kwam de kraan van loonbedrijf ‘Korenberg’ met als machinist ‘Henk Bos’ om alle gaten te graven waar de onderste gedeeltes van de betonpoeren in zouden komen. Wauw wat kan die man met de kraan omgaan zeg! Echt een vakman. Nadat de gaten uitgegraven waren kon het aan trillen beginnen en moesten er grondmetingen gedaan worden om zo de gronddruk te meten zodat de betonpoeren niet zouden gaan verzakken. Nadat alle onderste gedeeltes op de plek lagen konden er stortbakken gemaakt worden voor het bovenste gedeelte van de betonpoeren. Het bovenste gedeelte wordt nogmaals gestort met ijzerwerk en aan de bovenzijde vier draadeindes die uitsteken zodat het ijzerwerk van de loods daarbovenop gemonteerd kan worden.

Nadat alle betonpoeren volledig waren gestort en uitgehard, uitharden duurt twee weken, konden de gaten weer dichtgegooid worden en baan gemaakt worden voor het straatwerk. Vorige week zaterdag zijn de jongens begonnen met het eerste straatwerk. Aankomende weken gaan wij hier mee verder.

In de tussentijd is Gert Smit uit Elburg druk bezig met de verdere voorbereidingen voor de Loods. Hij is aan het lassen voor de staalconstructie zodat deze passend is op de gestorte betonpoeren. Nadat het laswerk klaar is wordt het ijzerwerk geschilderd en kan er verder gegaan worden met de bouw.

De uiteindelijke hal wordt 11m hoog, 38m breed en 17m diep. Op de begaande vloer komt een open hal wat zal dienen als opslag voor het hout. Op de eerste verdieping komt een kantoorruimte en showroom. De Loods wordt zelf gebouwd door Henk Stange, personeel, dochter en schoonzoon.