Geplaatst op

Inpandig bouwwerk in bedrijfshal

Ooit in Scandinavië geweest? Ik niet, maar dit staat zeker op mijn bucketlist. Wanneer ik Google voor een nieuwe vakantie komt Scandinavië meerdere keren voorbij. Zo, ken ik alleen de foto’s van de gekleurde huizen in de vissersdorpjes. In Scandinavië worden de meeste huizen van hout gebouwd en in een rode, blauwe of gele kleur geverfd of gebeitst. En daar hebben ze meerdere argumenten voor.

Houten huizen zijn milieuvriendelijk. Hout is het enige bouwmateriaal dat gebruikt kan worden zonder definitieve aantasting van de natuur. Er vindt namelijk herbossing plaats. De bomen helpen tijdens de groei de hoeveelheid kooldioxide in de lucht te verminderen. Door gebruik te maken van hout helpen we dus indirect het broeikaseffect te verminderen. Bovendien heeft hout een goede isolerende waarde, waardoor ook het energieverbruik minimaal is. Daarnaast zorgt een houten huis voor een goede balans in luchtvochtigheid en frisse lucht waardoor een gezond leefklimaat ontstaat. In ,bij ons bekende, traditionele bouw kan in de steen radon gas zitten.

Eens in de zoveel jaar moet een houten huis behandeld worden met beits of verf. Dit kunnen de meeste bewoners gemakkelijk zelf. Het is dus erg onderhoudsvriendelijk. Bouwen met hout betekend een artistieke vrijheid. Als er iets veranderd moet worden dan kan dit gemakkelijker met hout dan met steen. Ook gaat niets zo op in zijn omgeving als een houten woning. Deze zal daarom zelfden als storend element ervaren worden.

  

 

Dit inpandige bouwwerk is te zien bij een botenmakelaar. Deze botenmakelaar is importeur van schepen vanuit Scandinavië en vandaar is er gekozen om een bouwwerk te plaatsen met als inspiratiebron de houten huizen uit Scandinavië. Dit bouwwerk is geplaatst in Lelystad door onze timmermannen Remco en Kyle en dient als kantoor, ontvangstruimte en kantine. Aan het bouwwerk bevestigd bevindt zich een houtenplateau. Dit dient als gemakkelijke opstapmogelijkheid naar de boot.