Geplaatst op

Moderne veranda met stucwerk

Kijk dan, wat een verandering!

Wie wordt er niet blij van een veranda? Heerlijk in de koele schaduw tijdens de warme zomerdagen of juist beschut uit de regen in het voorjaar of najaar. Deze veranda is afgewerkt met een stuclaag in de binnenstad van ons mooie Elburg. De veranda bestaat uit een overkapping met daarachter een inpandige schuur. Wat een veranda!

Elburg is een echte historische Hanzestad stad, wel bekend als vissers- en handelsplaats en de oude historische elementen zijn nog altijd goed te zien in de binnenstad van Elburg. Doordat de veranda tussen drie bestaande muren geplaatst moest worden en deze hoogstwaarschijnlijk niet waterpas zouden staan, kwam het nu echt aan op maatwerk. Deze mensen zijn aan de zaak geweest om de wensen en ideeën te bespreken en te vragen naar de mogelijkheden. Nadat de offerte was uitgewerkt en de klant akkoord had gegeven zijn onze goede timmermannen Rick en Marijn geweest om de gehele montage uit te voeren wat betreft het houtwerk.

De fundering van deze veranda bestaat uit beton poeren. Deze staan onder de grond en zijn daarom niet te zien. De beton poeren worden in de grond gegraven tot net onder de grondlaag. Daarbovenop komt er een stelplaat. Bovenop de stelplaat komt vervolgens de paal en begint het houtwerk. 

Als hout is er geschaafd Douglas hout gebruikt in combinatie met watervaste vezelcement platen. Het houtwerk is vervolgens behandeld en gestuct. Het stucwerk is uitbesteed naar een extern bedrijf. Als ondergrond in de veranda is er gekozen voor een vlonder van Douglas hout. De deur is een opgeklampte deur van Douglas hout met een zwart klinkset. De opgeklampte kant is als zichtzijde gebruikt.

De dakbedekking van deze veranda bestaat uit een sedumdak. De onderste laag bestaat uit EPDM met een dakdoorvoer. Daarbovenop is een sedumdak gekomen met daar rond om heen een grindlaag. De grindlaag wordt toegepast om een vegetatie-vrije zone op het dak te creëren. Tevens voorkomt het grind dat het substraat en andere kleine materialen in de afvoer terecht kunnen komen. Het toepassen van grind voorkomt een verstopping in de afvoer. 

Een sedumdak heeft voordelen: 

  • Een groendak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwater stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd.
  • De planten van het groendak filteren fijn stof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Met een groendak draagt u bij aan luchtzuivering.
  • Planten absorberen zonlicht. Zonlicht wordt voor 50% geabsorbeerd en 30% gereflecteerd. Zo wordt een koeler een aangenamer klimaat gecreëerd. Voor het binnenklimaat betekent dit dat de airco minder hard hoeft te werken, wat leidt tot energiebesparing. Op het klimaat buiten uw pand heeft dit een extra positief effect op de warmte in de stad. Het realiseert een temperatuurverlaging van 3°C in de stad.
  • Een groendak verlaagt de temperatuur op het dak. Dankzij dit koelere dak is het rendement van zonnepanelen groter en verlaagt u uw energiekosten.
  • Een groendak werkt als een geluidsbarrière om uw pand. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen in uw pand als daarbuiten.
  • Een groendak biedt bescherming tegen weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen en verdubbelt of verdrievoudigt de levensduur van uw dak.
  • De Sedums, kruiden, grassen of waardplanten die in een groendak verwerkt zitten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten, vooral in de stad waar alleen steen is.
  • Planten bevatten van nature veel vocht. Met een groendak creëert u een natuurlijke brandwerende laag op uw huis of kantoorpand.
  • Met vegetatiematten creëert u een groendak met direct-groen resultaat. De matten zijn zorgvuldig voor begroeid en bij levering voor 90% bedekt. Hierdoor is er nauwelijks ruimte voor onkruidgroei en is het benodigde onderhoud minimaal.