Geplaatst op

Veranda Douglas rondhout

Er was eens een hete zomerdag toen de mannen van Stange Houthandel besloten om deze veranda van Douglas rondhout te plaatsen. De veranda is geplaatst tegen de gevel van het huis in een bosrijk gebied. De klant was thuis aan het werk en zorgde voor drinken, versnaperingen en verkoeling. Bij verkoeling mochten de mannen gebruik maken van de buitenkraan, de watersproeiers en werd er regelmatig waterijs geregeld.

Deze klanten zijn bij Stange Houthandel geweest en hebben contact gehad met Henk Stange over een eventueel ontwerp. Er is samen nagedacht over een eenheid tussen huis, veranda, tuin en omgeving.

Als fundering is gekozen om de palen op beton poeren met facet te plaatsen. Beton poeren worden ingegraven, afgestort met beton en vervolgens weer dicht gegraven. De beton poer blijft 10 tot 20 cm boven het grondoppervlak zichtbaar. De beton poer is antraciet van kleur en de grondstoffen bestaan voor een groot deel uit natuursteen waardoor ze niet wit uitslaan.

Als houtsoort is gekozen voor Douglas hout. Douglas rond hout wordt in Nederland gerooid en geschild. Rondhout wordt in het midden gemeten op de genoemde dikte. Het rondhout kan verlopen van 0,7 tot 0,9 cm per vierkante meter. Let op bij een verloop van de paal, dat het dikke gedeelte altijd onderaan zit en verloopt naar boven. Denk hierbij vooral aan de palen en de dak gordingen. Tijdens het werken met rondhout wordt er gebruik gemaakt van een kettingzaag. De inkepingen en het afkorten gebeurt op deze manier. Het rondhout betreft de staanders en liggers hebben een dikte van 15/17 cm. De dak gordingen hebben een dikte van 13/14 cm. Het werken met rond hout betreft ruwbouw, waardoor er een authentieke, stoere en bohemian sfeer ontstaat. 

Het dak heeft een puntdak waarbij de bamboematten in de richting van het dak van het woonhuis meelopen. Dit dak heeft dubbele bekleding. Dat houdt in dat de bovenste laag bestaat uit een bamboe mat, daaronder is de doorzichtige golfplaat op rol bevestigd met daaronder panlatten en weer een laag met bamboematten. De doorzichtige golfplaat zorgt voor een waterdicht dak.