Geplaatst op

Zinken dakgoot solderen

Zinken dakgoten worden het meest toegepast in Nederland. Een zinken dakgoot vervangen of aanbrengen, is vakwerk. Binnen Stange Houthandel hebben wij gespecialiseerd personeel om de zinken dakgoot te plaatsen en te solderen. Wij laten u graag zien hoe dit in zijn werk gaat. 

Bij de bouwen van uw buitenverblijf wordt er rekening gehouden met de plek waar de gootbeugels komen te zitten. De gootbeugels worden op het dakspant bevestigd, onder het dakbeschot. Hierbij wordt er rekening gehouden met de juiste hoek van de gootbeugels, de maximale afstand tussen de gootbeugels zo’n 50 a 60 cm en dat de gootbeugels gelijk verdeeld worden over de totale lengte van de dakgoot. 

Om te beginnen worden de eerste en de laatste gootbeugel geplaatst om het juiste afschot te krijgen, zodat het water wordt afgevoerd naar de regenpijp. Tussen de eerste en de laatste beugel wordt een koord of touw gespannen. Per meter dient u een afschot van 3 mm aan te houden. Controleer met de waterpas of er daadwerkelijk afschot is. De overige gootbeugels kunt u lang het straks gespannen koord of touw vastzetten, zodat de gootbeugels in één rechte lijn worden geplaatst en de dakgoot het juiste afschot heeft. Alle gootbeugels dienen met behulp van schroeven vast gezet te worden. 

Nu de gootbeugels zijn aangebracht, kunt u de zinken dakgoot op maat maken met een fijne ijzerzaag. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat de dakgoten 20 á 30 mm overlap hebben om ze aan elkaar te kunnen solderen. Verwijder daarna de bramen met een vijl of fijn schuurpapier. Daarna kunt u de kopschotten in de dakgoot solderen en de dakgoot in de gootbeugels monteren. Zorg er wel voor dat alle lipjes van de gootbeugels omhoog staan. Zodra de zinken dakgoot in de gootbeugels is gemonteerd, kunt u de dakgoten aan elkaar solderen. 

Om de dakgoten aan elkaar te solderen, heeft u een staafsoldeer nodig zodat er een waterdichte verbinding ontstaat. Deze staafsoldeer is er in verschillende uitvoeringen. Het geeft verschil in percentage tussen tin versus lood aan. Iedere vakman heeft zijn/haar eigen voorkeur.

De eerste stap is het schoonmaken van de soldeernaad. Verwijder vuil en controleer of de soldeernaad goed en strak op elkaar aansluiten. De overlap dient tussen de 20 á 30 mm te zijn. Smeer de naad in met S39 Zink. Dit zorgt ervoor dat de naad vetvrij is en het soldeer goed zal hechten. De naad zet u op enkele punten vast met de soldeer. Vervolgens houdt u de soldeerbout op 10 mm van de dubbele plaat en verplaatst u de soldeerbout vooruit. Niet te snel, want het soldeer dient goed aangebracht te worden.

Zoals de naden worden soldeert, zo soldeert u ook de kopschotten en het tapeind in de zinken dakgoot. Tussen het solderen door, verwijdert u met een schone vochtige doek, de resten van het vloeimiddel. Vervolgens wrijft u de soldeernaad in met een droge schone doek.

Een zinken dakgoot vervangen of aanbrengen, is vakwerk. Wanneer u weinig ervaring heeft of twijfelt, raden wij u aan om dit uit te besteden. De kans is namelijk zeer groot dat u zelf begint en de vakman alsnog het zinkwerk dient te herstellen en af te maken. In dat geval is goedkoop duurkoop.