Geplaatst op

Verschillende soorten tuinhout

Hout kennen we allemaal, het is overal om ons heen in de vorm van bomen. Maar al eeuwen lang wordt er gebouwd met hout, stoken we vuurtjes met hout en gebruiken we het in onze tuinen of binnenshuis. Tuinhout is een verzamelnaam voor alle houtsoorten die buiten gebruikt kunnen worden.

Als een boom doormidden gezaagd wordt zie je een aantal dingen. De bast, het spinthout en het kernhout. Het spinthout bevindt zich meteen onder de bast en is minder duurzaam dan het kernhout. Het kernhout komt uit het midden van de boom en is vaak donkerder en zwaarder dan het spinthout en het meest duurzame van de boom.

Wij van Stange Houthandel leveren enkel tuinhout van de hoogste kwaliteit, waarmee u een flinke tijd vooruit kunt. Wij vertellen u graag meer.

Duurzaamheidsklassen

Tuinhout wordt onderverdeeld in verschillende duurzaamheidsklassen. Dit geeft aan in welke mate het kernhout bestand is tegen o.a. schimmels en hoe lang het duurt voordat het onbehandelde hout wordt aangetast. Er zijn vijf klassen:

  • Klasse 1; Meer dan 25 jaar
  • Klasse 2; Gemiddeld 25 jaar
  • Klasse 3; Gemiddeld 15 jaar
  • Klasse 4; Gemiddeld 10 jaar
  • Klasse 5; Minder dan 5 jaar

De levensduur van het hout kan worden verlengd door het hout te behandelen. Zo kan ervoor gekozen worden om het hout te impregneren. Dit geeft vaak een groene kleur aan het hout of u kunt het hout beitsen in de gewenste kleur.

Nadat het hout gezaagd is wordt het geschaafd. Hier zijn verschillende mogelijkheden in.

Geschaafd hout:
Dit hout is machinaal bewerkt en glad gemaakt. Bij geschaafd hout komen er vrijwel geen houtvezels of kleine oneffenheden aan het oppervlakte voor.

Fijnbezaagd hout:
Aan het oppervlakte van het hout zijn nog steeds houtvezels zichtbaar en voelbaar.

Tuinhout

Er zijn twee typen tuinhout hout. Zacht hout en hard hout. Zacht hout zijn naaldbomen. Naaldbomen groeien sneller dan Loofbomen waardoor het hout zachter is. Loofbomen groeien minder snel dan Naaldbomen waardoor het hout harder is.

Douglas hout
De duurzaamheidsklasse van Douglas is klasse 3.

Douglas is een houtsoort dat veelal gebruikt wordt bij overkappingen, schuren, pergola’s en tuinmeubels. Dit soort is te herkennen aan de oranjebruine kleur. Douglas hout is makkelijke te verwerken met machines en schroeven.

Het balkhout van Douglas wordt vaak in de dragende constructies toegepast.

Pine hout
De duurzaamheidsklasse van Pine is klasse 3-4.

Pine hout is een opkomende houtsoort wat veelal gebruikt wordt voor overkappingen, schuren, pergola’s, meubels en scheepsbetimmering. Zwaar balkhout wordt vaak in de dragende constructies toegepast. Aangezien Pine hout behoorlijk bestand is tegen zuren, wordt het ook voor de vaten in de chemische industrie gebruikt.

Pine hout is te herkennen aan de geelbruine kleur en wordt vaak aangezien als Frans Eiken. 

Vurenhout
De duurzaamheidsklasse van Vurenhout is 4.

Vurenhout is in Nederland de meest gebruikte houtsoort omdat het makkelijk te bewerken en goedkoop is. De kleur van het hout is witgeelkleurig.

Vurenhout wordt vaak gebruikt in de bouw voor o.a. regelwerk.

Grenenhout
De duurzaamheidsklasse van Grenenhout is 4.

Na Vurenhout is Grenenhout de meest gebruikte houtsoort in Nederland. Meestal wordt grenenhout toegepast op plekken die niet zichtbaar zijn behalve bij een combinatie met wandplanken. Ook dit hout wordt gebruikt in de bouw voor o.a. regelwerk.

Hardhout
De duurzaamheidsklasse van Hardhout is klasse 1-2.

Het hout wordt voornamelijk gebruikt voor funderingen, walbeschoeiingen, schuttingen en pergola’s. Als je gaat schroeven in hardhout moet je het hout eerst voorboren en gebruik maken van RVS schroeven.